Dit weekend weer lekker bezig geweest en dit keer een kurkuma lente-ui brood gebakken!😍 Het broodbakken zit er helemaal in en bevalt me super, zeker in combinatie met heerlijke (zelfgemaakte) kruidenboter of als tosti.
Ingrediënten:
Voor de kruidenboter:
- 1 pakjes roomboter
- 5 teentjes gekonfijte knoflook
- 2 stuks lente-ui
- Zeezout naar smaak
Voor het brood:
- 1 kilo bloem
- 5 gram gist
- 700 ml lauwwarm water
- 30 gram zout
- 1 flinke lente-ui
- Kurkuma
- Een beetje extra bloem.
- Een (gietijzeren) sudderpan/cocotte met deksel nodig!
Meng je bloem met gist en 700 gram water, kneed zo’n 5 minuten (ik doe dit met m’n foodprocessor van Kenwood) en laat 1 uur rusten.
Meng vervolgens het zout, de lente-ui en de kurkuma erdoorheen, bekleed een mengkom met olie en laat het deeg hierin nog een half uur rusten. Vergeet je deeg niet af te dekken met een theedoek.
Vouw dubbel, laat anderhalf uur rusten. Vouw 1 punt over 2/3 van het deeg en vervolgens de 1/3 onbedekte kant over de andere stukken. Leg dit met de naden naar boven op de theedoek, vouw deze dicht, leg in de mengkom en zet 1,5 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 260 graden, leg het brood in je Cocotte en braad met dichte deksel 15 minuten, verlaag de temperatuur naar 230 en gaar het brood nog 15 minuten. Verwijder vervolgens de deksel en gaar nog 20 minuten verder.