Skip to main content

Suddervlees is bij ons thuis echt een standaard! Het is goed te combineren, lekker in allerlei gerechten (of om gewoon zo uit de pan te snoepen) en je hebt zoveel variaties dat je nooit klaar bent met experimenteren.

Het laatste experiment? Birria!

Je hebt nodig:

  • 1 kg goed suddervlees (ik haal dit zelf altijd bij de slager)
  • 2 el chiliflakes
  • 2 rode uien
  • 10 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 500 ml bouillon
  • 450 ml tomatenpuree
  • Croma of zonnebloemolie
  • Snuf peper & zout
  • 2 el maizena

Verhit de croma in een sudderpan (ik gebruik zelf die van Le Creuset). Zodra de boter goed heet is kan je het vlees dichtschroeien. Doe dit niet te lang, dan wordt je vlees taai. Zodra het vlees goed gaar is kan je de bouillon en tomatenpuree toevoegen.

Snij de ui in grove stukken, plet de knoflook en voeg dit ook toe aan de pan. Voeg vervolgens een royale hoeveelheid kruiden (als je van lekker veel smaak houdt, voel je dan vrij om de kruiden in het recept te verdubbelen) toe en laat het geheel, met deksel op de pan, zo’n 4 uur sudderen.

Gebruik een vergiet om het kookvocht, GOOI DIT NIET WEG, en het vlees te scheiden. Het vlees kan je even in je vergiet laten zitten, je kookvocht gooi je terug in de pan. Doe hier 2 el maizena bij en kook op hoog vuur in zodat je een wat dikkere saus krijgt. Voeg het vlees weer toe aan de saus.

Je kan dit recept prima in porties invriezen, maar dan moet er natuurlijk wel wat overblijven!