Skip to main content
Hoofdgerechten

Limoncello pasta

voor dat echte Italiaanse terrasgevoel!

Een tijdje terug kwamen een aantal oud collega’s eten. Een lang verwacht diner, want de eerste plannen hiervoor werden al gesmeed toen ik daar 2 jaar geleden in dienst kwam! Nu werd het, als geweldige reünie, werkelijkheid en serveerde ik een aantal heerlijke gangen elk met een bijpassende cocktail.

Omdat meerdere cocktails achter elkaar, met ook nog eens eten erbij, best zwaar op de maag kan vallen serveerde ik een wat lichtere cocktail: de limoncello spritz.

Veel voorbereiding vergt deze cocktail gelukkig niet, want je hoeft enkel een shotje limoncello in een champagneglas te doen en dit aan te vullen met prosecco/cava/champagne.

Perfect dus als licht tussengerecht. Zeker als je er deze fantastische tagliatelle met limoncello roomsaus bij serveert.

Wil je weten hoe je dit maakt? Bekijk dan snel het recept hieronder!

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • Scheutje olijfolie
  • 250 ml kookroom
  • 100 gram vers geraspte pecorino (of Parmezaanse kaas/Grana padano)
  • 6 eetlepels limoncello
  • rasp van 1 citroen + 2 eetlepels sap
  • 400 gram verse tagliatelle (zelfgemaakt of uit het vers schap van de supermarkt)
  • 150 gram dik gesneden parmaham
  • 1 – 2 eetlepels kookvocht

Instructies

Gebruik een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin je parmaham op middelhoog vuur tot het lekker krokant is. Het is niet erg als dit een beetje aankoekt aan de pan, dit is perfect voor je saus!

Kook ondertussen je pasta volgens de instructies op de verpakking. Heb je zelf pasta gemaakt kook dit dan 3 minuten.

Pers de knoflook uit en fruit dit aan in een scheutje olijfolie. Doe dit in dezelfde pan waarin je de parmaham hebt uitgebakken. Voeg na 2 minuten de kookroom, geraspte kaas, citroensap en rasp en 2 eetlepels kookvocht toe. Laat dit 5 minuutjes zachtjes pruttelen en voeg vervolgens de limoncello toe. Kook dit nog 2 minuten mee en schep de pasta vervolgens door de saus.

Serveer dit gerecht met rucola, pijnboompitjes of vers geraspte citroenschil. Dit laatste kan je voor het dramatisch effect ook aan tafel doen!