Skip to main content

Ik had pas ineens een enorme craving naar @ikea balletjes en herinnerde me dat ik deze craving vorige keer ook had toen ik door de IKEA liep… Mijn geniale ik heeft toen een zak IKEA balletjes gekocht en daar kon mijn huidige ik van profiteren!😍

De roomsaus maakte ik zelf van crème fraîche, boter, bloem en sojasaus. De bessenjam is nog over van onze vakantie in Oostenrijk vorig jaar en de Tiroler Gröstl paste er gewoon goed bij.

De balletjes maakte ik de keren daarna trouwens ook gewoon zelf, maar dit is toch anders dan de semi-chemische smaak van de echte IKEA balletjes…

Ingrediënten

  • IKEA balletjes (verkrijgbaar bij alle IKEA filialen)
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel boter
  • 100 ml room of crème fraîche
  • 1 el soyasaus
  • Handje verse dille, fijngehakt
  • 2 aardappels per persoon
  • 1/2 ui per persoon

Snij je aardappel en ui klein en kook de aardappel zo’n 10 minuutjes. Maak ondertussen een roux van de boter en bloem, blus af met de runderbouillon! Als het goed is staan de instructies op de zak met IKEA balletjes… Ik gooi ze altijd in de airfryer op ongeveer 180 graden, zo’n 10 minuutjes… Door ze op te warmen in de airfryer worden ze iets minder vettig namelijk, vind mijn lichaam leuker!

Voeg de room/crème fraîche toe aan de roux, laat iets indikken!

Bak de ui en aardappel tot het een mooi krokant laagje heeft en de ui een beetje glazig is, dit duurt zo’n 15 minuten op middelhoog vuur.Schep alles op een bord, beetje bessenjam erbij (ook te koop bij IKEA trouwens) en geniet ervan

Wil je een betere/gezondere/minder chemische versie, maak dan zelf gehaktballetjes!