Wil jij ook wat extra lekkers maken voor Pasen? Of gewoon voor je dagelijkse boterham? Maak dan snel deze overheerlijke, super makkelijke jam.
Pectine is een geleivormende stof die voorkomt in de celwanden van planten en heeft een bindende werking. Alle planten bevatten pectine, maar niet elke plant heeft evenveel pectine. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte, bijvoorbeeld citroenen, cranberry’s en kweeperen. Andere vruchten bevatten nauwelijks pectine. In bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en kersen zit weinig pectine. Pectine zorgt ervoor dat zoete conserven zoals jam en confituur dik worden als je voldoende suiker en zuur (bijvoorbeeld citroensap) toevoegt. Voor meer informatie over welke vruchten (genoeg) pectine bevatten raad ik de site van Dat is Jammie aan!
Ingrediënten
- 10 mandarijnen (500 gram partjes)
- 2 citroenen
- 125 gram suiker.
Pel de mandarijnen, snij de partjes doormidden en trek ze uit elkaar. Snij de citroenen doormidden en pers ze uit. Voeg vervolgens de suiker, citroensap EN schil en de mandarijn partjes toe aan een steelpan en laat 24 uur staan.
Kook op laag – middel vuur tot de vloeistof gaat stollen.
Schep de hete jam in een steriele pot en laat op z’n kop afkoelen zodat de deksel vacuüm trekt.