Skip to main content

Ik ben niet speciaal dol op koffie, maar eerlijk is eerlijk, ik kan wel mega enthousiast worden van de jaarlijkse Pumpkin Spice Latte bij Starbucks! Het is niet alleen een lekkere traktatie, maar het voelt ook als het echte startschot voor de herfst. Al was het nog zo warm in Nederland toen hij voor het eerst weer op het menu kwam, dat ik toch koos voor een Iced PSL!

Hier in huis betekent dat startschot warme chocolademelk, een huis vol herfstdecoratie, pompoenen snijden en in alle vormen en maten verwerken, warme cider drinken, en lagen kleding aantrekken.

Dit jaar heb ik mijn eigen pumpkin spice siroop gemaakt en ik ben zó blij met het resultaat. Misschien moet ik er een jaarlijkse traditie van maken om mijn eigen Pumpkin Spice Latte-effect te creëren. Hier deel ik mijn recept, maar voel je vrij om de kruiden naar eigen smaak aan te passen!

Pumpkin Spice Siroop Ingrediënten

  • 475 ml water
  • 300 g suiker
  • 100 g donkere basterdsuiker
  • 1 tl kaneel of 4-5 kaneelstokjes (ik gebruikte een mix van beide)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel (ik gebruik niet te veel, want het is een sterke smaak)
  • 4 volle eetlepels pompoenpuree

Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel daarna nog 5-6 minuten op laag/middelhoog vuur doorkoken (laat het niet koken).

Giet de siroop door een fijne zeef en bewaar het in een luchtdichte pot. De siroop blijft ongeveer twee weken goed in de koelkast. Vergeet niet even te schudden voor gebruik.

Hoe maak je een (Iced) Pumpkin Spice Latte thuis?

Meng je koffie met een scheutje pumpkin spice siroop en voeg (hete) melk toe. Heerlijk genieten! Kies jij voor de Iced versie? Voeg de koffie met siroop dan toe aan een shaker met ijs, voeg koude melk toe en shake tot de shaker goed koud aanvoelt!

Ik gebruik een Nespresso machine om thuis lattes te maken. Ik ben absoluut geen barista, maar het is de siroop die deze drank echt speciaal maakt.

Heb je geen espressomachine? Geen probleem! Zet dan een extra sterke koffie en verwarm de melk in een pannetje. Zodra de melk heet is, gebruik je een garde om lucht erin te kloppen, zodat je een lekkere schuimlaag krijgt. Het stap van het opwarmen van de melk kan je natuurlijk overslaan als je voor de iced versie van deze drank gaat!

Zo makkelijk is het om thuis te genieten van je eigen Pumpkin Spice Latte!